Aandachtspunten e-bikes


Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Voordat u overgaat tot het kopen van een elektrische fiets wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat u de juiste keuze maakt. Er zijn vele dingen waar u op moet letten. Bedenk van te voren goed waar u de fiets voor gaat gebruiken. Rijdt u elke dag naar het werk met de fiets? Gebruikt u de fiets voor de dagelijkse boodschappen? Of bent u juist van plan lange toertochten op de elektrische fiets te maken? Wilt u de accu opladen terwijl de accu in de fiets zit? Of wilt u juist dat de accu uitneembaar is? Allemaal belangrijke vragen bij het kopen van de fiets. Daarom hebben wij de belangrijkste punten op een rij gezet. 


Belangrijke punten bij het kopen van een e-bike:


1. Plaats van de motor
2. Plaats van de accu. 
3. Soort ondersteuning.
4. Reikwijdte van de accu (actieradius)
5. Remsysteem

 

1. E-bikes   I   Plaats van de motor

De plaats van de motor is cruciaal. Er zijn 3 plekken waar de motor geplaatst kan worden.

1. Het voorwiel
2. Onder de trapas (middenmotor)
3. Het achterwiel Plaats van de motor    I    Het voorwiel
De eenvoudigste modellen hebben de motor in het voorwiel. Deze manier van ondersteuning is vaak het goedkoopst en valt ook het minst op waardoor de fietsen het meest op een gewone motor fiets lijken. In onze fietscollectie zijn er 3 verschillende soorten voorwiel motoren. 

1 Panasonic voorwiel motor

  

2. Bafang voorwiel motor3. Ecomo voorwiel motor
   
Plaats van de motor    I     middenmotor
In onze collectie fietsen zijn er 2 verschillende middenmotoren. namelijk de Bosch motor en de Impulse motor. Voordelen van de middenmotor zijn dat het gewicht in het midden van de fiets zit waardoor de rijervaring zeer stabiel en comfortabel is. De ondersteuning is rechtstreeks op de trapas.  

1. Bosch middenmotor (Koga, Gazelle, Cube)


Voorbeelden van elektrische fietsen met bosch motor
           


2. Shimano steps middenmotor

Voorbeelden van elektrische fietsen met Steps middenmotor motor.

                   


Plaats van de motor    I    Het achterwiel 
Een andere mogelijkheid is om de motor in het achterwiel te plaatsen. Voordeel hiervan is dat het een geruisloze en stabiele manier van fietsen is.

1. Ion technologie (Koga)


Voorbeelden van elektrische fietsen met achterwielmotor

    
 

2. E-bikes    I    plaats van de accu

De accu zit tegenwoordig bij de meeste fietsen onder de bagagedrager. Deze drageraccu's zijn eenvoudig uitneembaar en zijn goed te verbergen met fietstassen achterop. Let op! De accu met de Impulse motor van Gazelle is alleen oplaadbaar wanneer u de accu uit de fiets haalt. De overige accu's zijn ook oplaadbaar wanneer ze in de fiets zitten.    

Accu onde de bagagedrager                                               Accu in het frame 
                                          
 

3. E-bikes     I    Soort ondersteuning

Rotatie ondersteuning

Bij deze manier van ondersteunen herkent de motor gelijk de beweging en begint de ondersteuning direct. De ondersteuning blijft gelijk wanneer u blijft rondtrappen met de pedalen. Bij de meeste fietsen zijn er verschillende ondersteunings standen. 

Trapkracht ondersteuning 

Bij deze ondersteuning kijkt de motor zeer precies naar de kracht die op de pedalen gezet wordt. Deze manier van ondersteunen is geleidelijker en zorgt er voor dat de fiets meer ondersteuning biedt bij een heuvel of een viaduct. (Er moet namelijk meer kracht gezet worden. De motor herkent dit en zal meer hulp bieden). 


 

4. E-bikes     I    Rijkweidte van de accu (actieradius)

Rijdt u lange tochten of gebruikt u de fiets vooral voor de kleine afstanden? De afstand die u met de fiets kunt rijden hangt in grote mate af van de accu. Per systeem is het verschillend. 
Let wel op. Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de actieradius. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid ondersteuning, wind mee of wind tegen en de kracht van de motor.  

Tips voor een grotere actieradius
- Pomp regelmatig de banden op om de banden op de juiste bandenspanning te houden
- Fiets in een lichte versnelling. Schakel terug bij wind tegen en start altijd in een lage versnelling. 
- Stal en laadt uw e-bike bij voorkeur op in een droge vorstvrije ruimte. ( Het meest ideale is op kamertemperatuur ).


Ion techniek (Koga fietsen)