Henk Jan Makaske 12,5 jaar in dienst!

Henk Jan Makaske 12,5 jaar in dienst!

Eigenlijk ‘moest’ het koperen jubileum van Henk-Jan Makaske als fietstechnicus bij Vliek Tweewielers Ermelo in februari 2018 worden gevierd. Door de gezondheidsomstandigheden van eigenaar Rikkert en de daarop volgend drukke periode vanwege de schitterende zomer, werd onlangs gevierd dat Henk-Jan 12,5 jaar in dienst is bij de fietsspecialist aan de Groeneweg 17. 

“Hij heeft het namelijk dik verdiend. Want het is een goede werknemer en een leuke collega”, aldus Rikkert en Berend Vliek.

Ziek
De bedoeling was Henk-Jan te verrassen met een klein feestje. Dat pakte anders uit dan zijn collega’s voor ogen hadden. Berend: “We wilden hem op een donderdag verrassen en hadden al een lekkere slagroomtaart in huis. Bleek dat hij net die dag ziek was. Toen hebben we de taart zelf maar opgegeten, en een week later weer een poging gedaan, opnieuw met taart.”

Zo gemoedelijk
Die keer slaagde de feestelijke opzet. Henk-Jan kon het gebaar erg waarderen. “Je wordt toch maar even in het zonnetje gezet hè!” Het illustreert de sfeer bij Vliek Tweewielers die de 34-jarige fietstechnicus dagelijks ervaart bij Vliek Tweewielers. “De sfeer is hier altijd zo gemoedelijk, bijna huiselijk.”

Uitdagend en gevarieerd
Dat Henk-Jan nu alweer 13,5 jaar werkt bij de fietsspecialist aan de Groeneweg 17 verbaast hem. “Ik heb helemaal niet het idee dat ik hier al zo lang werk, want het bevalt zo goed.” Het vak van fietstechnicus ervaart hij namelijk als uitdagend en erg gevarieerd; geen dag is hetzelfde. “De techniek gaat elke dag een stapje verder; elke keer kom je weer nieuwe dingen tegen die je op moet lossen.”

Erin gerold
Henk-Jan koos niet bewust voor het vak van fietstechnicus. “Ik ben erin gerold door mijn vader Henk Makaske die indertijd boekhouder was bij Vliek Tweewielers. Hij vernam dat medewerker Okke van de Streek wegging, en vroeg zich af of zijn baan niets voor mij was. Omdat ik met een afgeronde opleiding draaier/frezer een achtergrond in de techniek heb, leek me het een goede stap. Ik wilde namelijk meer vrijheid dan in een fabriek productie draaien.”

De beste manier
Het vak van fietstechnicus leerde Henk-Jan van zijn nieuwe en ervaren collega’s. “Het in de praktijk leren van vakmensen is echt de beste manier.” Meestal staan ze met zijn vieren in de werkplaats; hijzelf en zijn collega’s Klaas van der Deure, Christian Bruining en Bert Cameron. Meehelpen in de winkel komt ook regelmatig voor. “Dat is het voordeel van een open werkplaats”, doelt Berend op de werkplaats die is geïntegreerd in de winkel. “iedereen kan zo binnenlopen, en als het druk is kunnen de mannen even bijspringen in de winkel. Wat dat betreft moeten ze hier van alles kunnen.”

                  


bron: Grietje-Akke de Haas, Ermelo.nieuws.nl