80 jarig jubileum!

 

Vliek Tweewielers viert jubileum met acties

ERMELO - Dit jaar is het 80 jaar geleden dat er aan de Groeneweg 17 verstand van fietsen werd ontwikkeld. De familie Townsend, die op dit adres woonde, had een zoon die graag sleutelde aan fietsen. Hij vestigde in 1935 een fietsenzaak, rijwielhersteller heette dat toen nog, aan de Telgterweg.

Het huis aan de Groeneweg 17, waar de ouders van Townsend woonden, werd in 1950 gekocht door Maas Bakker uit Putten. Hij vestigde hier een bescheiden ‘rijwielreparatieplaats’ maar nam eigenlijk de Rijwielhandel Willy, van Willy Townsend over. Bakker sleutelde al jong aan fietsen en op advies van zijn vader maakte hij van deze hobby zijn beroep. Met twee fietsen op voorraad knutselde Bakker in het schuurtje naast het woonhuis. De zaak groeide voorspoedig en werd diverse malen uitgebreid. Ook het woonhuis werd bij de zaak betrokken en het gezin Bakker ging boven de zaak wonen. Toen Bakker aangaf te willen stoppen met zijn zaak, besloot medewerker Rikkert Vliek de zaak van Bakker over te nemen. Hij kende het klappen van de zweep van het fietsenvak, want hij werkte er al zo’n twintig jaar. Rikkert en Beppie Vliek namen in 1990 de zaak van Bakker over en ze veranderden de naam van het bedrijf in Vliek Tweewielers. Ook Vliek Tweewielers groeide in de loop der jaren en er werden verschillende verbouwingen en uitbreidingen gedaan. Ondertussen is de tweede generatie Vliek, zoon Berend Vliek in de zaak gekomen.

Jubileumacties

,,Toen wij het er enige tijd geleden met elkaar over spraken, bleek dat er op deze plek dus al tachtig jaar verstand is van fietsen. Een hele lange tijd en daar willen we natuurlijk wat mee doen,’’ geeft Berend Vliek aan. Daarom houdt Vliek Tweewielers van 15 mei tot 15 juni allerlei jubileumacties. ,,Maar,’’ zegt Vliek, ,,we zijn ook op zoek naar oud materiaal van en over de zaak. Dus wie nog oude krantenknipsels, foto’s, reclamemateriaal of andere zaken over Willy en Maas Bakker heeft, daar willen we graag wat mee doen.’’ De bedoeling is om in ieder geval een tentoonstelling met oude foto’s, knipsels, fietsen en –onderdelen, maar ook oud reclamemateriaal door de hypermoderne fietsenzaak van Vliek te maken. ,,Daar gaan we een soort van quiz aan koppelen waarbij prijzen gewonnen kunnen worden,’’ aldus Vliek. Komende weken zullen via Ermelo van Nu alle jubileumacties van Vliek Tweewielers worden aangekondigd.

Gert Hofsink Ermelo van nu