Advies op maat
Ruim assortiment
Onbezorgd fietsplezier
Alleen A-merken
Hoe om te gaan met de e-bike in de winter?
06-11-2023

Hoe om te gaan met de e-bike in de winter?

Maak je fiets klaar voor het najaar
Een elektrische fiets heeft in de winter extra aandacht nodig om zo lang mogelijk van de e-bike te kunnen blijven genieten. Hierbij geven wij een aantal tips voor het onderhoud in de winter. 

1. tips onderhoud accu
Een accu kan niet goed tegen extreme kou of extreme warmte. In de winter is het verstandig anders met de accu om te gaan. Hierbij een aantal tips: 
  • Niet alle accu's zijn hetzelfde. Lees daarom in eerste instantie de gebruiksaanwijzing van de accu goed. 
  • Berg de accu nooit leeg op. Zorg er voor dat de accu minimaal voor de helft vol is. Zo voorkom je diepteontlading. 
  • Om de accu goed te houden is het verstandig de accu regelmatig te laden en te ontladen. Mocht de fiets in de winter niet gebruikt worden, laadt de accu dan minimaal 1 keer per maand tot 50% op. Een accu loopt zonder gebruik vanzelf namelijk ook langzaam leeg.
  •  In de winter haalt de accu minder kilometers dan in de zomer. Dit verschil kan zomaar 10% of 15% minder zijn. Om de accu goed te houden adviseren wij om de fiets ook in de winter af en toe te gebruiken. Tussen de koude winterdagen door zitten er af toe ook mooie zonnige dagen tussen om een klein rondje te fietsen. 
  • Staat de fiets vaak overdag buiten? Haal dan indien mogelijk de display en accu van de fiets. 
  • Laadt de accu bij voorkeur op kamertemperatuur op. 

2. Maak de elektrische fiets schoon

Bewegende delen
Om roest te voorkomen, is het belangrijk de bewegende delen extra aandacht te geven. Reinig de fietsketting, ontvet de ketting goed met een kettingreiniger. Maak hem goed droog met een droge doek. En smeer hem daarna met de geschikte kettingolie of kettingwax. Zitten er veel boutje en moertjes op uw fiets? Controleer of ze vastzitten en smeer ze bijvoorbeeld in met vaseline.

Remmen
In de winter kunnen remmen vast gaan zitten. Het kan geen kwaad de remmen te controleren voordat u op de fiets stapt. Mechanische remmen vriezen wel eens vast als er vocht in de remkabels zit. Wanneer de fiets weer op normale temperatuur komt gaat de rem vaak weer los zitten. Wat je ook kan doen is de remmen behandelen met olie. Haal je remkabel los en verwijder hem van je fiets. Daarna kun je de kabel insmeren met olie en hem weer bevestigen op je fiets. Heb je geen ervaring met het verwijderen van remkabels? Kom dan gerust langs.  

Versnellingen
Ook de versnellingskabels kunnen vast gaan zitten. Hier geldt hetzelfde voor als bij de remkabels.  

Frame
Het frame maak je schoon met een lauwwarm sopje met bijvoorbeeld afwasmiddel of mucoff-fietsreiniger. Gebruik voor het schoonmaken geen schuursponsje en bij voorkeur geen hogedrukreiniger of sproeikop met een harde straal. Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf en trapas. Je kunt het beste een afwasborstel of spons gebruiken . Voor moeilijk bereikbare plekken is een oude tandenborstel handig. Dan kom je net iets makkelijker bij lastige plekjes. Maak je fiets vervolgens droog en spuit of wrijf de fiets in met een wax of fietsolie. Bij een elektrische fiets is het belangrijk watergevoelige onderdelen zoals de accu en display extra goed te drogen na het schoonmaken.
Liever de fiets zonder water schoonmaken? dat kan ook met cycloon foam cleaner


3. Controleer de verlichting van de fiets
Het is belangrijk goed zichtbaar te zijn in de donkere wintermaanden. Controleer de verlichting en de reflectoren (ook op de banden) goed.
 
4. Controleer de fietsbanden
 In de winter is het vaak glad. Het profiel op de banden is erg belangrijk. Verwijder eventueel steentjes of andere dingen tussen het profiel en controleer de bandendruk goed. Voor de veiligheid is het beter de banden niet zo hard op te pompen als normaal. Met zachtere banden heb je iets meer grip omdat het bandoppervlak op het wegdenk groter wordt. Mocht dit allemaal niet helpen kun je altijd nadenken over winterbanden. Geschikte winterbanden zijn bijvoorbeeld de winterbanden van het merk Schwalbe.
https://www.schwalbe.com/nl/winter
 
5. Breng de fiets voor onderhoud
Door deze tips lukt het misschien om zelf de fiets winterklaar te maken. Maar voor extra controle is het altijd goed een controlebeurt af te spreken.
https://www.vliektweewielers.nl/zelf-reparatie-inplannen

In de winter is het onderhoud extra voordelig dit jaar. In de periode van 1 december tot en met 31 januari is de meest uitgebreide onderhoudsbeurt (goud) voor de prijs van een zilveren onderhoudsbeurt. Dit scheelt 35 euro op een e-bike of sportfiets en zelfs 40 euro op een stadsfiets.